De Thaise curry

De Thaise curry, ook wel kaeng genoemd, is een verzamelnaam voor gerechten die gemaakt worden met Thaise currypasta (groen, geel of rood), kokosmelk, vis, vlees en groenten en kruiden. In een goed bereide Thaise curry komt alles terug wat de Thaise keuken zo bijzonder en smaakvol maakt. De Thaise curry onderscheidt zich van curries uit andere landen voornamelijk door de ingrediënten. Bij de Thaise curry wordt gebruik gemaakt van vers kruiden in plaats van gestampte of gemalen kruiden.

Verschillende soorten

Traditioneel verschillenden de drie soorten curry van elkaar door één ingrediënt, namelijk de chilipeper. De groene curry bevat groene pepers, de rode curry bevat rode pepers en de gele curry bevat gele chilipepers.  

Naast het hoofdingrediënt de chilipeper bevatten de currypasta’s meestal ook allemaal de volgende kruiden en specerijen: sjalot, citroengras, laos, korianderzaad, witte peper, garnalenpasta, suiker en limoensap. De curry is wel op veel verschillende manieren te maken, maar dit zijn ingrediënten die voornamelijk terugkomen in de curry.

Een levendige kleur

In de loop van de jaren zijn er wel nieuwe ingrediënten toegevoegd aan de curry, die voornamelijk de kleur van de currypasta beïnvloeden. De rode kleur van de rode currypasta werd dieper rood door de toevoeging van chilipoeder. Basilicum maakt de kleur van de groene currypasta nog groener en levendiger. De gele currypasta wordt dankzij kurkuma nog geler. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat de currypasta een nog intenser en levendiger kleur krijgt.

De bereidingswijze

Veel curry's worden bereid door de currypasta te bakken of om deze in te koken met kokosmelk. Hierin wordt de currypasta meegebakken. Op deze manier komen de geuren, smaken en kleuren van de currypasta vrij. Vervolgens gaan de overige ingrediënten bij de Thaise curry, zoals vlees, vis, groenten en verse kruiden zoals citroenblad. De Thaise curry wordt geserveerd met dampende gekookte of gestoomde rijst. Bij Kim’s Kitchen worden verschillende soorten Thaise curry’s geserveerd. Zo hebben Thaise curry’s met kip, rundvlees, varkensvlees en vis. Wij kunnen ook een vegetarische curry voor u maken naar uw wens en smaak. Mocht u vragen hebben over Thaise curry’s, vegetarische gerechten of andere vragen dan kunt u contact met ons opnemen middels ons contactformulier.

© Kim's Kitchen 2022. All right reserved.