De Thaise keuken

De Thaise keuken behoort tot één van de meest geliefde keukens van de wereld. Als u in Thailand bent, staat op elke hoek van de straat wel een eetgelegenheid. Doordat er in Thailand ongeveer 40 verschillende volkeren wonen, is er veel diversiteit in de Thaise keuken. De Thaise keuken kenmerkt zich dan ook door de grote verscheidenheid aan ingrediënten, kruiden en specerijen.

Het belangrijkste ingrediënt van de Thaise keuken is rijst. Van ontbijt tot dessert, overal wordt rijst in verwerkt. Als u in het Thais ‘ik heb honger’ zegt dan zegt u letterlijk ‘ik wil rijst eten’. Dit geeft wel aan hoe belangrijk rijst voor de Thai is. Thailand is zelfs exportland nummer één als het gaat om rijst! Naast rijst wordt noedels ook veel geserveerd in de Thaise keuken. Zo wordt een van de bekendste Thaise gerechten, de Pad Thai, geserveerd met noedels.

Een variatie aan kruiden, specerijen en ingrediënten

De Thaise keuken is kleurrijk, vers en smaakvol. Het bijzondere aan de Thais eten is dat het eten zo vers en verfijnd is ondanks dat er vaak sterke kruiden worden gebruikt. De verse ingrediënten en kruiden zijn de belangrijkste smaakmakers van de keuken. Populaire kruiden zijn onder andere Thaise bladkruiden, Krapau, koriander, knoflook, rode en groene peper, citroengras, citroenblad en laos. De balans tussen deze is van groot belang. Kruiden worden pas op het einde toegevoegd aan het gerecht, dit omdat de smaak dan zo goed mogelijk blijft. Typische Thaise gerechten met voornamelijk kruiden en specerijen zijn Pad Thai, de Thaise curry en Massaman curry.

Pittig eten in Thailand

Er wordt vaak gezegd dat Thais eten altijd pittig is, wat niet helemaal waar is. De Thaise mensen eten graag pittig, maar er zijn heel wat gerechten die toch niet erg heet genoemd kunnen worden. Er is genoeg keuze voor mensen die niet of minder pittig willen eten. De pittigheid van eten kan altijd worden afgestemd op uw smaak.

Vegetariër, veganist?

De Thaise keuken kent veel vegetarische, veganistische en glutenvrije gerechten. Een typisch Thais gerecht dat vegetarisch kan worden bereid is Pad Thai. De bekende gerecht bestaat in ieder geval uit taugé, limoen en noedels en wordt meestal aangevuld met ei of tofu. Veel Thai hebben respect voor veganisten, omdat dit in het boeddhisme wordt gezien als de meest zuivere manier van leven. Bij Kim’s Kitchen Zaltbommel kunt u verschillende vegetarische, veganistische en glutenvrije Thaise gerechten bestellen aangepast naar uw wens en smaak.

Thaise eetgewoontes

In tegenstelling tot wat wij in Nederland gewend zijn, eet de Thai niet drie keer per dag een maaltijd, maar meerdere kleine porties per dag. U zou het niet verwachten, maar de Thai eet niet met stokjes. Ze eten met een lepel en gebruiken een vork om het eten op de lepel te scheppen. Thaise gerechten worden namelijk in hapklare kleine porties geserveerd, waardoor een mes ook niet nodig is. Alleen bij noedels worden stokjes gebruikt.

Wilt u ook de Thaise keuken komen proeven? Waan uzelf even in Thailand bij Kim’s Kitchen in Zaltbommel. Wij hebben een authentieke Thaise keuken met vers bereide gerechten!

© Kim's Kitchen 2022. All right reserved.